Egy év alatt 141 százalékkal drágult a gyümölcs

Az őszibarack és az alma ára például a tavaly júliusi árakhoz képest 141 százalékkal emelkedett. A zöldségeknél viszont nem érzékelhető kiugró áremelkedés.

A gyümölcsök drágulásának legfőbb oka a termést idén sújtó fagykár. Legutóbb 2007-ben volt olyan mértékű elfagyás a gyümölcsösökben, mint az idén – mondta Ledó Ferenc. a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Hozzátette, vannak olyan időszakok, amikor a magyar termelésből hiányzó gyümölcsöket importból lehet pótolni, és ezzel az árakat is kordában tudják tartani, de most Európában sincs annyi gyümölcs, hogy például a kajszi-, illetve őszibarackból hiányzó mennyiséget pótolni tudják.

Az almánál egy kicsit más a helyzet: a nyári alma még csak ezután jelenik meg a piacon, eddig a tárolt télit értékesítették. Viszont ebből már a tavalyi termés is kevés volt, amire rájött, hogy a koronavírus-járvány miatti felvásárlási láz kimerítette a szűkös készleteket. A kialakult hiány pedig erősítette a drágulást.