Egyre több az élelmiszer a magyar hűtőkben

Magyarországon a lakosság számára rendelkezésre álló összes élelmiszer mennyisége 2018-ban 2,2 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva és 9,1 százalékkal múlta felül a tíz évvel korábbit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kiadványából.

Az élelmiszer-kínálat szerkezete a korábbi évekhez képest 2018-ban lényegesen nem módosult, a fogyasztás háromtizedét zöldségek, gyümölcsök és egyéb növényi eredetű élelmiszerek, egynegyedét hús- és gabonafélék, szintén közel egynegyedét tej és tejtermékek adták.

Hazánkban a fogyasztásra rendelkezésre álló összes élelmiszer 2018. évi fejenkénti mennyisége (695 kilogramm) az előző évhez képest 2,2, 2015-höz viszonyítva 4,2, a megelőző öt év átlagához képest 5,5 százalékkal nőtt. Ezzel az elmúlt tíz év legmagasabb értékét érte el.

A rendelkezésre álló élelmiszer számítása élelmiszermérlegek összeállításán alapul, ami a Magyarországon rendelkezésre álló kínálatot, fogyasztható mennyiségeket jelenti. A mérlegek alapanyagtípusúak, azaz a készítményeket alapanyagsúlyban tartalmazzák.