Megérteni a tőzsdei ciklusokat

Richard Demille Wyckoff (1873–1934) amerikai tőzsdei kereskedő volt. Wyckoff-ot tartják a technikai elemzésen alapuló tőzsdei kereskedés atyjának. Szerinte a piac a kereslet és a kínálat részletes elemzésével érthető, és előreláthatóak az ármozgások. Véleménye szerint négy szakaszra bontható egy tőzsdei ciklus.

Az első szakasz a felhalmozás szakasza, amikor is a medvepiac a végéhez ér és a vevők felülkerekednek az eladókon. A második szakasz a felívelés, vagy más néven a bikapiac szakasza. Ebben a fázisban töretlen az emelkedés, új csúcsok születnek a piacokon. A harmadik szakasz az allokációs, vagy más néven elosztási szakasz. Megjelennek az eladók, a bika megtörik, de a medvepiacot még tagadják a befektetők.
A negyedik szakasz a hanyatlás szakasza. Beköszönt a medve, vannak felpattanások ugyan, de az esés begyorsul a ciklus végén.

Forrás: www.alphatrends.net

Mindezek után nézzük meg, hogy az S&P 500 Index életében miként zajlottak le ezek a ciklusok, és vajon mennyire korrelál a mostani ciklus az előzőekhez, figyelembe véve, hogy a környezet minden alkalommal más volt!

1992-2003

Forrás: https://realinvestmentadvice.com/

2003-2009

Forrás: https://realinvestmentadvice.com/

2008-2019

Forrás: https://realinvestmentadvice.com/

Az, hogy a 2018. év végi esés a medvepiac kezdetét jelenti-e, vagy csak egy hosszú ideig tartó felívelés utáni egészséges korrekció, nyilván nem tudható jelen pillanatban, ez majd 2019-ben kiderül!