Mi van Libanonban?

Tüntetéssorozatot robbantott ki a kormány terve, hogy megadóztassák a WhatsApp hívásokat. Nem véletlenül ezt: az állami duopólium mobilpiacon a hívások verseny híján nagyon drágák, a szolgáltatás bizonytalan (hiány), ezért mindenki az appon keresztül beszél. A szintén állami monopol energiaszolgáltató rezsicsökkentett, tehát eltorzított áron szolgáltat, kolosszális veszteségei már a költségvetési hiány negyedét (!) adják, és eközben naponta jó, ha 12 órára van áram Bejrutban (hiány). A vezetékes víz nem tiszta (hiány). A szemétszállítás szintén akadozik (hiány). A költségvetési deficit óriási, az államadósság 150%. Ráadásul 22 éve hatósági áras a dollár (1,507.5), tehát szintén el van torzítva az ára, a feketepiacon már 20%-kal drágábban lehet hozzájutni. Dollárhiány lépett fel, a bankok hol kinyitnak, hol becsuknak, sorok az ATM-ek előtt. Klasszikus ikerdeficites államcsőd-helyzet, a rögzített devizaárfolyam is össze fog omlani, aminek fő oka a piaci verseny kiiktatása és az árakba való szocialisztikus állami beavatkozás. Az árak eltorzítása a létező legnagyobb rossz.

“A dollar was costing 1,800 pounds or more on Friday compared to 1,740 on Thursday, two market sources said. The pegged rate is 1,507.5 pounds.”

Bonus: nem véletlen, hogy áramszünet-app is létezik évek óta, ebből lehet megtervezni, hogy ahova mész a városban, ott éppen lesz-e rezsicsökkentett, 22 éve szabott áras áram, esetleg feketepiaci generátoros magánba sokszoros (valós) áron…

Forrás: Vakmajom a Facebookon

The post Mi van Libanonban? appeared first on alapblog.