Munkavédelem garanciával

Tizenkét éve segíti a nagy- és középvállalatokat munkavédelmi, valamint tűz– és környezetvédelmi szolgáltatásaival az Aurapro Kft., amely idehaza piacvezető ezen a területen. Abban pedig egyedülállóak, hogy bírsággaranciát nyújtanak a velük szerződött cégeknek, és még egyetlen partnerüket sem büntették meg. Szegedi Ferencet, az Aurapro alapítóját és Gaál Zoltán cégvezetőt kérdeztük a témáról.

HASZON: „Itt írd alá, hogy elolvastad a munka- és tűzvédelmi tájékoztatót” – ez volt a régi módja a felelősség áthárításának. De most már jó úton járunk?

SZEGEDI FERENC: Bár régebben a munka- és tűzvédelem fontossága csakugyan kevésbé volt elismert, ez alaposan megváltozott. Mégpedig azzal a cégkultúrával és technológiai fejlesztéssel, amit jórészt a multik hoztak be Magyarországra. Ma már mindenki belátja a munkavédelem jelentőségét, nemcsak a jogszabályok és a vezetőket terhelő felelősség miatt, hanem a dolgozók jobb közérzete érdekében is. Mi pedig mérnöki igényességgel látjuk el a feladatainkat.
GAÁL ZOLTÁN: Éppen ezért felsőfokú végzettséggel rendelkeznek a szakembereink. Ennek és az országos hálózatunknak is köszönhető, hogy kereken 30 fős csapatunkkal piacvezetők vagyunk a munkavédelmi szegmensben. Partnereinkkel együttműködve már több mint 15 ezer munkavállaló biztonságáról gondoskodunk az építőiparban, kereskedelemben és gyártásban.

H: Mi a legfontosabb törekvésük?

G.Z.: Egyértelműen a megelőzés. A munkabalesetek, a tűzesetek és a környezeti károk prevenciója. Ha például egy baleset miatt fordulnak hozzánk, akkor utólag nagyon nehéz segíteni, viszont hatékonyan meg lehet előzni. A tűzesetek döntő többsége is igen könnyen megelőzhető.
SZ. F.: Lényeges szempont még, hogy a magas színvonalú munkavédelemnek jelentős szerepe van az emberek megtartásában. Hiszen az a dolgozó, aki biztonságban érzi magát a munkahelyén, jobban ragaszkodik az állásához.

H: Milyen arányban van jelen az Aurapro feladatai közt a tűzvédelem?

SZ. F.: Ez jellemzően a kisebbik részét jelenti szolgáltatásainknak. A paletta általában így néz ki: 60 százalék munkavédelem, 30 százalék tűzvédelem és 10 százalék környezetvédelem. Tűzvédelmi oktatást és bejárásokat tartunk, emellett tűzvédelmi dokumentációkat készítünk. Általában ugyanaz a kollégánk rendelkezik munka- és tűzvédelmi képesítéssel. Így gyakorlatilag egy bejárással el tudjuk látni mind a két szolgáltatást. Viszont nem egy ember, hanem egy csapat dolgozik az összetett feladatokon.
G.Z.: Persze a tűzvédelem területén is vannak specializálódott szakembereink: tűzvédelmi szakmérnök, illetve főelőadó, utóbbi az összetettebb feladatokra is megfelelő jogosultsággal rendelkezik.

H: Nyilván nagyon fontos a csapatmunka és a 12 év alatt kialakult „legjobb gyakorlat” is.

SZ. F.:  Valóban, hiszen a mi csapatmunkánk nagy előnye a sokrétű szakértelem és tapasztalat. Míg az „egy emberes” munkavédelmi vállalkozók árban talán fel tudják venni velünk a versenyt, de minőségben biztos, hogy nem. Ezért tudunk nagyon jó ár-érték arányú szolgáltatást nyújtani.
G.Z.: Lendületes, proaktív és fiatalos, de kellően tapasztalt teammel rendelkezünk. Az Aurapro saját dokumentációs rendszere pedig sok ellenőrzés próbáját kiállta már. Mindez percek alatt prezentálható például egy hatósági felülvizsgálat esetén.

A teljes cikk elolvasható a Haszon Magazin legújabb számában.

AURAPRO KFT.

A 2008-ban alakult cég a multikat és a 100 fő feletti kkv-kat segíti a munkavédelem, tűzvédelem és környezetvédelem területén.

REFERENCIÁK: Euroaszfalt (építőipar), CCC, Libri, Pepco (kereskedelem), Audi, Siemens, Tata (gyártás).

SPECIALITÁSOK:

  • országos hálózat 24 órás elérhetőséggel
  • szakmérnökök, szakjogászok
  • folyamatos jogszabálykövetés biztosítva
  • részterületek szakemberei, pl. emelőgépszakértő, szabványossági felülvizsgáló
  • bírsággarancia 20 millió forintig
  • fennállásuk óta egyetlen partnerük se kapott bírságot
  • partnereiknek felnőttoktatás 2018 óta: munkavédelmi képviselő
  • gyors és folyamatos segítségnyújtás a pandémia idején: minden partnerük számára Covid–19 kockázatbecslés és intézkedési terv
  • segítség a környezetvédelem terén is: hulladékgazdálkodás, megújuló energiaforrások, recycling – itt bőven van teendője a hazai iparnak