Virtuális varázsszőnyeggel a felhők fölé

Drámai fordulat, ha a cégvezetők közti üzleti kapcsolatépítést pont a személyes jelenléttől fosztja meg a járvány miatti veszélyhelyzet. De van hatékony és gyors informatikai megoldás, erre mutatunk egy példaértékű esetet.

Eddig is használtuk üzenetváltásra és fájlmegosztáson alapuló közös munkára, azaz coworkingre a Microsoft platformját, de márciusban gyökeres, mondhatnám drámai fordulat következett – kezdi Horváth János, a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége (MVÜK) Zrt. vezérigazgatója. Szolgáltatásunk lényege a jól szervezett személyes kapcsolatépítés, kizárólag 100 és 400 millió, valamint 1 és 5 milliárd fölötti éves árbevételű cégek döntéshozói, vezetői számára. Ehhez hetente többször is tartunk 120–140 fős rendezvényeket. Ám egy nappal a járvány okozta veszélyhelyzet hivatalos bejelentése előtt, március 10-én eldöntöttük, voltaképpen a legelsők közt az országban, hogy kilenc évi „normális” működés után személyes, fizikai találkozókra nem kerülhet sor a helyzet rendeződéséig.

Sikeres és gyors átállás

Ez a vírus bizony kirántotta alólunk a szőnyeget, és azt ugyan tudtuk, mit nem fogunk csinálni, arra a kérdésre viszont, hogy hogyan tovább még csak az első lépésekig láttunk tisztán válaszként. Tagjainkkal konzultálva, és az MVÜK csapatával gőzerővel dolgozva hamarosan megtaláltuk a „varázsszőnyeget”, amelyre felülve a virtuális térben tudjuk folytatni a munkánkat. Ez pedig a Microsoft Teams rendszere, amelynek segítségével – tíz nappal a drámai fordulat után – egy 120 fős rendezvényt tudtunk tartani, most pedig nyolc online eseményt tartunk hetente. A kényszerhelyzetet előnnyé változtattuk: a virtuális térben sokkal többet tudunk nyújtani tagjainknak, vagyis kereken 1000 döntéshozónak, akik 500 céget képviselnek. Mivel ilyen széles körben és rendkívül gyorsan kellett áttérni a Microsoft Teams átfogó alkalmazására, nem boldogultunk volna profi támogatás nélkül, amit a KingSol Zrt.-nek köszönhetünk. Így elértük, hogy a visszajelzések alapján száz százalékos az elégedettség a Teamsbe belépett vállalatvezetők körében. Bátran kijelenthetem, hogy ez a virtuális kapcsolattartás egy fantasztikus sikersztori, nemcsak a mi cégünk, hanem az összes partnerünk számára. És még további lehetőségeket is tartogat számunkra ez a platform.

Jó szívvel ajánlom

Nemcsak online eseményeink megtartására, de az MVÜK csapatával mi is aktívan használjuk belső folyamatainkban a Teams megoldását. Minden reggel egy félórás megbeszélést tartunk a húsz fős támogató csapatunkkal (szervezők, moderátorok, marketingesek) a platformon, pedig erre korábban csak heti egy alkalmat tudtunk szánni. Sikerült egy hét alatt virtuálisan reprodukálnunk a „vándorló” üzleti kapcsolatépítő beszélgetések rendszerét, amelynél 6–8 ember ül össze egy-egy asztalhoz, majd váltják egymást. Fontos az is, hogy a Teams használatát nagyon könnyű elsajátítani – ennek is köszönhetjük a gyors átállást. Nemcsak szerintem, de a legtöbb cégvezető szerint is nagyszerű ötlet volt a Microsofttól, hogy a rendkívüli időkre való tekintettel ingyen hozzáférhetővé tette a Teamset. És ennek nagyobb léptékű bevezetéséhez kitűnő hazai partnerei is vannak a szoftveróriásnak. Nekünk pedig ez a platform nemcsak „mentőövet” jelentett, hanem meg fogjuk tartani a járvány lecsengése után is, vegyítve a személyes és virtuális jelenlétet egy új üzleti modell keretein belül. A Teamsbe belesimuló Office 365 alkalmazások pedig új ajtókat nyitnak nekünk és partnereinknek. Így csak jó szívvel tudom ajánlani ezt olyan kis-, közép- és nagyvállalatok számára is, amelyek eddig nem érezték szükségét egy felhő alapú megoldásnak. Végezetül egy talán mellékesnek tűnő, ám lényeges tapasztalat: a virtuális térben a tömör, rövid, egyértelmű üzeneteknek sokkal nagyobb a jelentőségük és a hatásuk.